Een bijzondere start van het seizoen 2020

Roemer

Miranda

Cover Image

2020 beloofde een bijzonder seizoen te worden. Met Tom Dumoulin bij Jumbo-Visma is deze ploeg vastberaden de Tour de France met één van hun drie kopmannen te winnen. Annemiek van Vleuten trainde volgens de data op strava ongeveer harder dan elke andere prof! Waarmee zij het vrouwenwielrennen maar weer eens goed op de kaart zet. Iets wat meer organisaties dit seizoen lijken te doen. En onze eigen Tom kocht een prachtige beachracer (of moutainbike) om zo eindelijk eens met de snelle heren mee te kunnen rijden, en niet weg te zakken in het mulle zand op zijn 26” mountainbike. Het beloofde dus een mooi fietsseizoen te worden voor zowel de professionele fietser, de amateur wielrenner, de recreatieve fietsers, de sportliefhebber en zowel voor de dames als voor de heren!

Echter gooide Ciara al snel roet in het eten, doordat het toch onverantwoord zou worden om de strandrace in Noorwijk te rijden. Deze race werd, net als een hoop andere evenementen, afgelast. Helaas bleef het niet alleen bij Ciara, en begon het seizoen stormachtig waardoor de beachracers in de schuur bleven staan. Volgend jaar nieuwe kansen om de mooie fiets van Tom te bewonderen (en nu alvast op de foto). Op naar het wegseizoen.

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen begonnen dus stormachtig. Heuveltrainingen waren niet nodig, met windkracht 5 als het mee zat, en windkracht 7 op een stormachtige dag. Zowel snelheidsblokken als krachtblokken werden zo getraind. Toch raakte ik de wind een beetje zat, en aan de stravatitels van andere fietsers te zien, was ik niet de enige. Grappig genoeg waaide het in de echte heuvels een stuk minder, dus bracht een dagje Zuid-Limburg verlichting van de wind (niet per se van de krachtblokken). De vorm was goed, en ik stond te popelen om te beginnen aan het nieuwe seizoen.

Ook mooi dit seizoen is dat steeds meer organisaties het vrouwenwielrennen in de spotlight willen zetten. Misschien zorgt dit een beetje voor overcompensatie, maar soms is dat nodig voordat iets normaal wordt. Zo heeft Tour de Karnten dit jaar een volledig damesstartvak. Ik ben benieuwd hoe dat de wedstrijd beïnvloedt. Ook cyclokalender wil het vrouwenfietsen dit jaar op de kaart zetten en schrijft daarom ongeveer maandelijks een blog in de serie gechickt! Super leuk om over het enthousiasme en motivatie van andere dames te lezen, en ik heb zelf ook de eer gehad om geïnterviewd te worden. Benieuwd wat ik er over te zeggen had? Lees hier het hele interview: https://www.cyclokalender.nl/nieuws-artikel/gechickt-miranda-bik-van-bezemwagen-tot-podium/884! En als je dan toch bezig bent, lees dan alle afleveringen binnen de serie, dat is zeker de moeite waard:)!

Dus wat kon dit seizoen nog in de weg staan? Het dameswielrennen staat op de kaart, stormachtig goede heuveltrainingen lagen voor het oprapen en mijn vorm was goed!
Corona is op die vraag het antwoord, en dan heb ik het niet over dat fijne Mexicaanse biertje, maar over het serieuze virus dat al wekenlang de wereld in zijn greep houdt en ook Nederland steeds steviger omarmt. Waar het eerst voor velen van ons waarschijnlijk een ver-van-ons-bed-show leek, is nu iedereen er op een manier wel bij betrokken. Gelukkig geldt voor de meeste personen vooral het advies om thuis te werken, geen handen te schudden en geen onnodig sociaal contact te hebben. Zelf mijd ik al bijna een week sociaal contact omdat Roemer met een besmet persoon in aanraking is geweest; laten we hopen dat het bij ons allebei bij de verkoudheidsklachten blijft. Voor een enkeling is de situatie aanzienlijk treuriger. Ieders gezondheid is natuurlijk belangrijker dan fietsen, maar dit virus zorgt wel voor een vreemde start van het wielerseizoen.

Afgezien van gezondheidszorgen geeft de onzekerheid rondom het virus ook maatschappelijke onrust. Zo ook bij wielrenners: Hoe gaat het seizoen eruit zien? Waar sta ik straks aan de start? En wanneer kan ik weer koersen? Deze onzekerheid kan van alles doen met je motivatie. Zelf ga ik er voorlopig vanuit dat mijn eerste grote koers Tour de Karnten doorgaat. Al is het maar om gemotiveerd te blijven. Daarbij probeer ik motivatie te vinden, door als ik fit blijf en door train, ik hopelijk nog beter aan de start van het seizoen verschijn dan gepland. Zodat al het harde trainen van deze winter zijn dienst bewijst, wanneer het seizoen dan eindelijk echt start.

En ondertussen is het elke dag af wachten hoe het virus zich ontwikkeld en wat de gevolgen voor ons dagelijks leven hiervan zijn. Zo hebben Roemer en ik begin april onze bruiloft gepland, of deze doorgaat en in welke vorm? Het blijven onzekere tijden. Toch probeer ik er ook het positieve van in te zien, zo kan ik mij voorstellen doordat veel sociale activiteiten en verplichting afgelast worden, mensen meer tijd krijgen voor zichzelf en eventueel gezin, en hopelijk minder stress ervaren en een goede nachtrust kunnen nemen. Zelf speel ik al jaren met het idee om een (food)blog te beginnen, maar hier is het tot nu toe nooit van gekomen. Deels door tijdgebrek, deels doordat ik niet zo goed wist hoe ik moest beginnen. Omdat nu de tijd ervoor er sowieso is, vond ik dat er geen excuus meer was. Dus vanaf nu deel ik graag mijn gezonde wielrenleven met iedereen via instagram: @mirandacycling. Neem er snel een kijkje:) dan doe ik dat ook bij jou.

Laten we hopen dat we allemaal gezond blijven, of met milde klachten als samenleving snel immuniteit hebben opgebouwd, zodat we het dagelijks leven weer kunnen oppakken. Tot die tijd: zorg goed voor jezelf en elkaar, en geniet van het moois dat je om je heen hebt!